Recent News

Kläder för extremsporter

Något som kommer mer och mer och som lockar utövare från världens alla håll och kanter, är extremsporter. Detta begrepp är precis som det låter – sporter som utförs med extrema metoder eller under svåra förhållanden. Några exempel på tävlingar är Stockholm Adventure Race och Coast to Coast på Nya Zeeland.

Rätt utstyrsel

Att klä sig rätt för extremsporter är inte alltid lätt, speciellt om man växlar mellan sporter hela tiden. Då gäller det att snabbt kunna byta om eller ha den andra utmaningens kläder på sig under resten av outfiten. Inom extremsporter brukar paddling, klättring och cykling ingå och ofta är det inte samma kläder som gäller för alla delmomenten. Under cyklingen brukar det vara betydligt lättare kläder medans det i klättringen är betydligt viktigare att ha olika skydd ifall man slår emot bergväggen, rispar upp sig och liknande. Man får heller inte glömma bort all skyddsutrustning som ska av och på som hjälmar, handskar m.m samt tillbehör för karta, kompass och telefon.

Kläder för extremsporter vintertid, skiljer sig ju också åt från kläder som används under sommartid. Glaciärklättringen innebär varmare plagg, även om principerna är desamma. Det är också viktigt att ha underställ på vintrarna samt om det är fuktigt eller blåsigt ute under den lite varmare årstiden.

Högteknologiska plagg står ofta i fokus när det gäller extremsporter. De ska hålla fukt och värme borta och samtidigt skydda mot kyla och vind. De ska också vara av lätt vikt och gärna ha en del fickor där man kan gömma telefon osv.

Extremsporternas kläder har influenserat

De stora, sportiga plaggen som använts i extremsporter har också letat sig in hos vanligt folk. De rockiga plaggen som BMX-arna använder eller hiphop-inspirerade modet hos skateboardåkarna, är något vi kan se överallt på stan. Kort och gott kan vi kalla det street wear!

salient-news