Recent News

Precisionsidrott – något för dig?

Att idrotta behöver inte bara handla om fysiska prestationer. I ett flertal idrotter är det viktigaste teknik, precision och taktiskt tänkande. De kräver fortfarande en viss grundkondition men hård fysisk träning i form av konditions- eller styrketräning är inte avgörande. Så om du är ute efter en idrott som inte kräver att du svettas mycket och tar ut dig maximalt fysiskt bör du prova en precisionsidrott. Precisionsidrotterna passar generellt alla, oavsett storlek eller fysisk kapacitet.

Biljard

Biljard har väl nästan alla provat på i ungdomen på en fritidsgård eller under en semester. Men visste du att du kan träna och tävla i biljard också? Biljard är bland annat en av de sporter som försöker komma med på OS-programmet. Det finns ett flertal riktigt bra spelare i Sverige. Bland annat tog en av de svenska juniorer brons på VM förra året. Biljard består av flera olika discipliner. I Sverige spelas främst carambole, snooker och pool, där pool är den vanligaste. I alla discipliner handlar det om att träffa bollarna i en viss ordning med så få stötar som möjligt. Det arrangeras tävlingar i Sverige i princip varje helg.

Boule

När du hör boule tänker du kanske främst på pensionärer? Men boule utövas av spelare i alla åldrar. Den formen av boule som spelas i Sverige är petanque och går ut på att placera dina klot så nära lillen som möjligt. Reglerna lär du dig på fem minuter men för att bli en riktigt bra spelare krävs mycket träning. Kanske har du sett boule på tv i samband med SM-veckan? I så fall har du sett spelare som placerar sina klot med en oerhörd precision. Boule är oerhört stort i Frankrike, där det är något av en nationalsport. Men även i Sverige är det populärt med över 6 000 licensierade spelare.

Bowling

Det finns cirka 250 bowlinghallar runt om i Sverige. Bowling går ut på att med hjälp av ditt bowlingklot välta tio käglor som är placerade i en triangel. Om du lyckas välta alla käglor med ditt första kast har du gjort en strike. Om du inte lyckas på första försöket men välter samtliga käglor på försök två har du gjort en spärr. Det finns ett flertal möjligheter att tävla i bowling i Sverige. Bland annat har Svenska Bowlingförbundet i år lanserat en ny liga, Bowla hela livet-ligan, för de som vill börja tävla.

Bågskytte

Bågskytte är en idrott du kan utöva året runt eftersom det går att skjuta även inomhus. Det finns föreningar som arrangerar träningar och tävlingar i hela Sverige. I bågskytte använder du dig av en pilbåge och pilar för att träffa en tavla. Avståndet till tavlan kan variera mellan 20 och 90 meter. Inomhus är avståndet till tavlan 18 meter.

Det här var en kort presentation av fyra precisionsidrotter som råkar börja på bokstaven b. Men det finns ett flertal andra. Till exempel curling, casting, skytte och dart. Leta rätt på en förening i ditt närområde och testa om precisionsidrott är något för dig.

salient-news