Recent News

Stand Up Paddling – en sport för alla.

Stand Up Paddling – SUP har blivit en växande sport i Sverige och resten av världen. Det är en vattensport som kan utövas på plattvatten och i vågor. Alla kan lära sig och vill man finns det kurser att gå. Det är dessutom en bra träning för hela kroppen.

Vad är Stand Up Paddling?

Du använder dig av en stor bräda, likt en stor surfbräda, på ca 3 meter. Det finns olika storlekar och modeller beroende på vad du väger, hur du vill använda brädan och vilket material som passar dig bäst. Du står på brädan och tar dig framåt med hjälp av en paddel. Tycker man i början att det är svårt att hitta balansen kan man stå på knäna tills man vant sig och det känns mer stabilt. Man sätter en så kallad leash bak på sin SUP och fäster den andra delen kring sin vrist eller vid sitt knä. Leashen är till för att försäkra dig om att du har din bräda nära dig i fall att du faller ner i vattnet, då kan du enkelt dra till dig brädan och hoppa upp igen.

Hur kommer man igång?

Man kan antingen köpa eller hyra sin utrustning. Vill man köpa finns det allroundbrädor som är bra för nybörjare och man kan antingen välja att köpa en hård bräda eller en uppblåsbar. Det är efter tycke och smak och den uppblåsbara tar i princip ingen plats då den förvaras i en väska. När du har din bräda i dina händer är det bara att leta upp närmsta strand, sjö eller kanal och börja öva. Tänk på vindens riktning och bege dig inte ut på öppet hav i frånlandsvind.

Att tänka på.

I vissa delar av Sverige kan man suppa året runt. Det är då viktigt att hitta en bra våtdräkt och våtskor för höst, vinter och vår. Det kan behövas även på sommaren. Vill man inte lägga en förmögenhet på våtdräkter finns det bra dräkter för runt en tusenlapp och skor ligger på ca 400-500 kronor. Personalen i de butiker som säljer den här sortens utrustning brinner för vattensport och är väldigt kunniga och hjälper till med allt. Var inte rädd för att fråga om hjälp. Inget vet allt i början och det finns inga dumma frågor.

Man bör även tänka på att skydda huvudet mot kyla när hösten kommer, och för att göra det lite mer speciellt kan man köpa en mössa med tryck på som gör din mössa lite mer personlig.

Gå en kurs.

Vill du gå en kurs för att lära dig mer om hur man gör och få veta mer om säkerheten så finns det ett antal ställen i Sverige som anordnar kurser för att komma igång. Varberg är en mycket populär surfstad och välkänd för både vågsurfing och SUP i alla dess former. Är du inte i närheten av Varberg så har även Stockholm bra kurser för nybörjare. När du väl har kommit upp på brädan och paddlar mot solnedgången kommer du aldrig att vilja sluta med denna härliga aktivitet. Surf’s up!

salient-news