När det kommer till att välja en väl fungerande löpsko finns det många val du måste tänka på.
Det har också blivit allt vanligare att sportbutikerna erbjuder speciella maskiner som läser av dina fötter för att hitta rätt typ av löpsko. Även om den vanlige motionären inte behöver ta hjälp av fullt så avancerade metoder finns här några bra tips när du väljer din träningssko.
Pronation, supination, överpronation
Experternas ord kan verka som grekiska och väldigt luddiga för många. Det handlar om att veta hur just din fot och fotvalv förhåller sig. Till exempel Pronation är det vanligast förekommande då ungefär 70% av svenska befolkningen pronerar, betyder samma sak som att säga att fotleden faller något inåt när du sätter ned foten i ett gång- eller löpsteg. Detta kan med fel löpskor på fötterna leda till smärta som i bästa fall kan behandlas med vanliga antiinflammatorisk läkemedel som Ipren och förebyggande med stretchning.
En pronation kan även vara fördelad på olika sätt över foten, så det är verkligen från person till person, vilken sko som löser problemen.
Foten tar en del stryk
Vid varje löpsteg tar foten emot upp emot det tredubbla kroppsvikten, vilket för en 75 kg tung person, innebär 225 kg i varje nedslag i marken! Betydelse för hur man klarar den påfrestningen är naturligtvis hur väl tränad man är rent generellt. Men det här är också en anledning till varför många som går direkt från soffan och ut i löpspåret, sliter sönder något i sina knän, vader eller fötter. Ligament och leder i ben och fötter behöver tid på sig för att anpassa sig till den nya belastningen som löpning medför. Bra löpskor hjälper till att minska risken för skador, men överbelastar du för tidigt, spelar skorna ingen roll.
Hålfotsinlägg
Ett hålfotsinlägg bör du bara använda om du har höga eller låga fotvalv, det kan man undersöka hos en ortoped. Det här är extra viktigt om du har stora skillnader mellan fötterna.
Ta inte för små skor
Ett vanligt misstag är att man köper för små skor. Många har nog börjat springa för att sedan gå omkring med blånagel på stortån, ibland året runt. MInst en halv centimeter brukar experterna säga, ska du ha kvar framför tårna, när du står upp.
Underlaget väljer skorna inte tvärtom
Springer du ett lopp i terräng som t.ex Lidningöloppet http är greppet på skorna av otroligt stor betydelse. De kan även behöva vara vattentåliga, och gärna på. ett sådant sätt att de snabbt pumpar ut vattnet om du trampar i en pöl.
Springer du oftast på asfalt vill du ha en sko som är lätt och ger god luftgenomströmning för foten.
Ett vanligt fel är att man använder samma slags sko, både på löprundan som när man exempelvis spelar innebandy inomhus, men det är viktigt att använda rätt utrustning för rätt aktivitet.
Livlängden på en bra löpsko bör vara 100-150 mil.