Recent News

Japanska galna sporter

Japan är känt som leklandet nummer ett och det påminns man om bara man tar en sväng i Tokyo under kvällstid eller tittar på japansk tv. Men även många olika sporter har uppkommit i Japan på senare år. En del av de knäppare än den andra.

Bo-Taoshi

Detta är en lagsport där två lag tampas om att kontrollera två stolpar. Lagen är mycket stora, ungefär 150 deltagare som börjar matchen vid sin hemmastolpe. Sedan ljuder domarens startskott och kriget är i full gång. Hälften av laget stannar då kvar vid sin stolpe för att försvara den mot motståndarlaget, medans den andra hälften ger sig iväg till det andra lagets stolpe för att försöka överta den. Tanken är att försöka välta stolpen för de andra och detta går ännu hetare till än rugby. Vinnaren ska få ner stolpen åtminstone i 30 graders lutning från marken innan matchen är avgjord.

Ki-otoshi – den religiösa, knasiga sporten

Det är förmodligen bättre att kalla detta för en ceremoni än en sport. Den utförs var sjätte år under Onbanshira Festival. Det börjar med att en andel trädstammar huggs ned och släpas upp på en stor backe som ligger ovanför ett tempel. Stammarna ska sedan snabbast möjligt komma ned till templet och detta medför en hel del ståhej. Man rullar dem, man rider på dem och man skriker och fightas. Det gäller att få ned åbäkena så fort som möjligt och den stam med det lag som kommer först, har vunnit. Dock kan detta innebära en hel del skador för varje år kläms japaner ihjäl eller skadar sig då träden väger flera ton och ofta rullar på dem. Men ändå så fortsätter man festligheterna.

Bosozuko

I Japan finns det en MC-kultur som heter Bosozuko. Det är folk som bygger sin motorcyklar på de mest hänförande sätt för att tävla och ge ifrån sig de mest konstiga ljud när de rusar nedför gatorna. Detta orsakar rejäla folksamlingar som älskar att titta på de pyntade hojarna som skränar. Värt att tillägga är också att det inte bara måste vara MC:s. Det rör sig även om konstiga ombyggda bilar som tävlar. Dock håller denna kultur på att försvinna till mångas glädje, eftersom dessa MC-gäng är motsvarigheten till våra Hells Angels. När de drar fram så är det action och uppnosiga beteenden som gäller.

salient-news