Recent News

Intresset för konstiga sporter

Är du trött på det vanliga springet efter fotbollen eller jagandet av pucken med rädsla för att få dina tänder utslagna? Då ska du inte misströsta för det finns också en hel del sporter som, även om de räkans till sporter, ändå är både ovanliga att se och ganska speciella överlag. Men egentligen kan man ju tycka det om de flesta sporter. Att springa 20 man (+2 målvakter) på en gräsbeklädd plan för att jaga en svartvit boll under 90 minuter och i vissa fall tjäna miljarder för det, kan tyckas lite märkligt ibland. Att dessutom bli avgudad för det, är ännu ett längre steg. Och att klättra uppför livsfarliga berg bara för att säga att man varit på toppen, kan många också tycka obegripligt. Men det är det som sport handlar om.

Inte bara träning

Idag handlar de flesta sporter inte bara om att ge sig själv en bättre hälsa och en stadigare kondition, utan om att utmana sig själva och hitta adrenalinkickar eller nå ett visst mål. När vissa tycker det är helt befängt att ge sig ut och åka skidor i Vasaloppet under 90 km, så tycker andra att detta är årets höjdpunkt. och tur är väl det för annars skulle vi inte ha mycket att se fram emot.

Sport är även en social aspekt och alla utövare som håller på med en viss typ av sport, känner förmodligen en viss gemenskap som är särskilt uppskattad. Kombinationen god hälsa + social samhörighet är det som utmärker de flesta sporter, vilket också gör att de har fått en så stor del i människans liv.

Stillasittande sporter

Det är ännu en faktor som kommer till – det finns en hel del sporter där man inte förbättrar sin fysiska hälsa överhuvudtaget. Inom begreppet ”sport” kan man dyka på de mest konstiga sporter som en normal person inte ens tycker borde kallas sport. Men faktum är att det är mer sysselsättningar som kan kallas för sport än vi tror. Sport är faktiskt en term som innebär en övning med någon form av redskap, vilket gör att även sporter som inte kräver någon större fysisk belastning eller träning, också faller inom samma ramar. Det är därför som man ibland skiljer på sport och idrott där idrott i många fall är lite mer fysiskt krävande. Sport handlar mycket om spelregler och dylikt, vilket också kan kategorisera lotto och poker som sporter.

Nytillkomna och utdöda sporter

Precis som med mat så har det varit sporter som har varit mycket populära men som sedan helt stagnerat och avstannat i utveckling eller utövande. Ibland kommer de tillbaka efter en tid eller så förblir de ett minne blott. Självklart föds det också nya sporter som kan vara mer eller mindre tokiga.

salient-news