Recent News

Sport och mode

Trender kommer och trender går men sportmodet verkar bestå…

Så kan man i alla fall uttrycka det om man ser på den sportiga och avslappnade stil som råder inom modebranschen idag. Nuförtiden har sportmodet blivit lika inne och lyxigt som det kan vara att bära en dräkt från Gucci. Människor som lever en stressig vardag, vill gärna ha kläder som kan användas vid alla typer av tillfällen samtidigt som de känns bekväma. Sportmodet började mer och mer ta form med modeskapare som Alexander Wang och Stella McCartney i spetsen och många fler har sedan hakat på trenden.

Nya material

Man kan även se hur textilier och material skapas allteftersom sporttrenden rotar sig i människors liv. Tekniska tyger som gärna ger en lager-på-lager-känsla när man använder dem, ger både funktionella plagg och på samma gång blir färgskalan och looken än mer intressant.

Bland annat finns det idag ett tyg som aldrig blir blött, hur mycket du än svettas eller befinner dig ute i regnet. Tyget kommer från Zürich och utvecklades på universitetet där, av forskaren Stefan Seeger. Det är fibrer som beläggs med kiseltrådar i 40 nanometer. Samma sak håller även på att utvecklas på andra material som bomull, ull och viskos men det har visat sig att resultatet blivit bäst på polyester. Tyget är perfekt för simdräkter.

De smarta tygerna är verkligen här för att stanna och ju mer tiden går desto mer högteknologiska blir dem, vilket också ger dem en ny look. Detta blir fort populärt både inom inredning och mode och sportdesigners tar snabbt upp denna information och implicerar den i sina egna kollektioner.

Exempel på smarta tyger är till exempel textilier i sporttröjor som både mäter puls och temperatur!

salient-news