Recent News

Udda sporter som blev vanliga

Det finns väldigt många olika sporter runt om i världen som är en aning märkliga eller konstiga, åtminstone för en utomstående person som inte är van vid dem och kanske tittar på en sådan sport för första gången. Men vi tittar nu på två sporter som egentligen är ovanliga men som de flesta nog trots allt uppfattar som ganska vanliga, nämligen två sporter som är välbekanta för många svenskar. Den ena har ett antal årtionden på nacken medan den andra är en riktig färsking i Sverige.

Innebandy

Innebandyn började som en rolig lek som man spelade på fritids och skollektioner. Små plastklubbor och små målburar blev till en rolig lek i gymnastiksalar runt omkring i vårt avlånga land. Innebandyn var på många vis som en variant av ishockey för alla de många svenskar som trots kylan i Sverige och de många utomhusrinkarna förr i tiden (som numera är desto mera ovanliga) inte riktigt lärde sig att åka skridskor ordentligt som små. Där klev innebandyn in och blev som ett slags substitut. Kunde man inte åka skridskor som ett proffs så kunde man åtminstone vara med och leka lite ändå med de korta små klubborna och den plastiga bollen med många hål som inte väger mycket men som kan svida rätt rejält ändå. Även om man inte behöver hälften av alla tandläkare som stockholm har skådat om man blir träffad i käken av den.

Det var på den gamla goda tiden på 1960-talet och 1970-talet. Men på 1980-talet så hände någonting.

Innebandyn började gå från lek i fritidsmiljö och på fritidsgårdar samt på lektionerna i idrott i skolor runtom i landet till att bli något annat. Till att bli en lek på fullt allvar.

Klubborna blev dyrare och dyrare. Innebandyn fick riktiga egna idrottsföreningar vars antal ökade fort. Innebandyn tog en plats i riksidrottens förbund. Nya regler utformades kring allt från slag mot klubbor till hur målvakterna fick agera i innebandyns mål, som blev större och växte från små till stora nog för att en målvakt skulle behöva vakta dem. En målvakt som ofta stod på knäna istället för att stå upp. På den vägen är det och sen har innebandyn fortsatt att utvecklas som sport, men endast i Sverige och i några fler länder som Finland och Schweiz. Internationellt är sporten oerhört smal och på VM brukar det bli rena målkavalkader när Sverige eller Finland möter något av de sämre lagen.

Padel

Padel är en sport som är gammal men mycket trendig just nu. Den är udda, men är på väg att bli mer vanlig. Den är som en blandning av tennis och squash. Man spelar i ett rum, men slår över ett nät och spelarna har en egen planhalva. Racketarna är ganska små och har inga strängar utan är helt gjorda av trä och när bollen träffar låter det som om man spelar med något annat än ett vanligt och traditionellt tennisracket.

Sporter blir vanliga när de slutar vara udda. Att kasta en boll i korg var ju också en gång ganska udda.

salient-news