Recent News

Ett stort problem inom idrottens värld är att många dopar sig. Detta kan förekomma i stort sett i varje sportgren och det kan också vara mycket svårt att se det. Ett typexempel är när den sjufaldige vinnaren av Tour de France, Lance Armstrong kammade hem pokal efter pokal när han egentligen var en dopad robot som inte var värd en enda titel mer än möjligtvis den första.

Dopingkontroller

Det organ som regelbundet utför dopingkontroller på idrottare är Riksidrottsförbundet och är din förening medlem i Rfs så är du helt enkelt skyldig att ställa upp på de regelbundna kontrollerna.

Doping är samlingsnamnet för missbruk och intag av hormonpreparat som har det enda syfte att öka musklernas förmåga att prestera bättre. Dock kan även andra läkemedel klassas som dopingmedel. Ett exempel på detta är astmamedicin som är lite känsligt då en idrottare som har astma faktiskt måste få tillgång till medicinen. Marit Bjoergen, den norska längdskidåkerskan har astma och intar medicinen och har också fått dispens för denna.

Ett annat fall som världen har sett tillräckligt av är Therese Johaug som smetade in sig med läppsalva som visade sig innehålla dopingklassade ämnen utan att hon (som hon själv uttryckte det) visste om det. Men när dopingtestet visade positivt utfall så rök både tävlingar och andra evenemang för henne.

Anabola sterioder

Det är inte bara kända idrottare som sysslar med doping. Anabola steroider är ett vanligt dopingpreparat som en del muskelknuttar tar för att bli så stora som de är. Tyvärr har dessa preparat många baksidor som till exempel våldsamhet, sexuell nedsatthet, acne och ger kvinnor skäggväxt och mer av det manliga könshormonet. Männen kan även få förstorade bröstkörtlar och stora humörsvängningar väntar båda könen. Det har framkommit att många unga pojkar börjar ta anabola steroider redan i unga år för att få större muskler och bli män snabbare. Men tyvärr kan det vara det motsatta som sker, åtminstone till viss del.

Ett samhällsproblem och inte ett elitidrottsproblem

Trots att man ofta hör talas om dopingfall inom elitidrotten så är det i tysthet ett samhällsproblem av stor rang. Det är egentligen bara en liten del som hör elitnivåerna till men det kan vara svårt att tro det då media hela tiden påminner om just dessa fall. Man vet inte exakt hur stor siffran är men man uppskattar att den ligger på runt 60 000-100 000 användare i landet. Och användandet går också ner i åldrarna.

salient-news