Recent News

En av sportens stora baksidor är skadedrabbningar på såväl professionella idrottare som vanliga motionärer. Hur många gånger har man inte satt upp ett mål för att springa ett maraton-lopp eller hitta sin drömvikt och sedan blivit totalt avbruten på grund av en skada? Och hur många gånger har man inte hört talas om fotbollsspelare eller andra idrottsmän/kvinnor som kämpar med skador för att kunna tävla igen.

Hård träning ger skador

När man är elitidrottare så måste man helt enkelt vara beredd på skador. Att träna dag ut och dag in är egentligen något som är för tungt för kroppen att hantera och det är vanligt att många elitidrottare får problem med hjärtat högre upp i åldrarna. Dock är träning bra för kroppen och det gäller att göra det på rätt sätt för att åtminstone undvika fler skador än vad som sker.

Skador sker när en överbelastning förekommer på en del av kroppen och då talar vi inte om vanlig träningsvärk där muskelfibrerna brister och bygger upp sig igen. Det kan vara en mekanisk rörelse eller för mycket belastning på en viss led som sedan säger ifrån. Felet många gör är också att fortsätta sin ihärdiga träning trots en mindre smärta men i längden kan detta ge mer problem som gör att man till slut måste ta ett uppehåll. Skador kan också uppkomma helt plötsligt när man till exempel trampar fel eller vrider någon kroppsdel.

Hur undviker man skador?

Om man älskar en sport så vill man förmodligen träna den så ofta man kan men det kan vara bra att variera muskelgrupper och övningar för att inte ge för mycket påfrestning på vissa leder. Vet man med sig att man har fot-eller knäproblem bör man även uppsöka en specialist som kan gjuta fotinlägg eller lägga upp ett träningsschema just för en själv. Detta innebär naturligtvis inte att man aldrig kommer att dras med skador men ju mer man vet om din egen kropp, desto större är sannolikheten att man utför rörelser på bättre sätt.

Om man blir skadad

Om nu skadan skulle vara ett faktum så gäller det trots allt inte att bli ett stillasittande paket i sängen tills skadan läkt ut. Du kommer inte kunna träna som vanligt men du kanske kan göra rehabträning eller utföra andra träningsformer som simning eller cykling under tiden. Om man inte rör på sig alls så får kroppen inte den hjälp som behövs för att återuppta den normala rörligheten och detta är speciellt viktigt om man har gått igenom en operation. Vid stelbensoperationer och knäskador är det oerhört viktigt att be om rehabträning så att inte skelettet blir för hårt och leden oduglig. Då kan det leda till att du får ytterligare skador i samma område, vilket i och för sig är ganska vanligt ändå. Men risken är i alla fall lägre.

salient-news