Recent News

Låt barnen välja sin favoritsport

Många barn utvecklar ett intresse för något redan i unga år, och inte sällan rör det sig om någon form av idrott. Fotboll och hockey är några av de vanligaste, åtminstone för killar, medan dans och ridning länge betraktats som tjejsporter. Dock blandas detta upp och fler och fler tjejer söker sig till fotbollen och andra lagsporter medan även killar vill prova på idrotter som skridskoåkning och balett.

Krav på barnen i idrottens värld

Många barn blir tyvärr påtvingade och indragna i olika sporter, enbart på grund av föräldrarnas vilja. Detta gäller inte bara idrotten utan kan lika gärna röra sig om att lära sig spela ett instrument eller liknande. Dock är dessa översittarfasoner ingenting som brukar leda barnet in i någon toppkarriär, om viljan inte är där från början.

Låt ditt barn prova på olika sporter

Som pedagogisk förälder vet du säkert att ett barn behöver röra på sig. Att därför introducera det för en rad olika sporter kan vara en bra början istället för att stirra sig blind på en idrott som kanske inte alls tilltalar din son eller dotter i slutändan. Detta gäller även andra aktiviteter som gitarrspel, körsång och så vidare.

En sport i barndomen ska främst förknippas med glädje och skoj, inte med tvång och påfrestningar. Det bör heller inte förknippas med fara, så därför är exempelvis isklättring kanske inte det bästa alternativet till en början.

Ett bra tips är att vända sig till en förening som erbjuder flera olika sporter. Då kan det blir enklare att kombinera och att utöva sporten efter säsonger. Det är dock mycket viktigt att samtala med både förening och tränare för att se hur deras policy ser ut och vad som förväntas av dig som förälder, samt vilka krav det ställs på barnen. Att utöva någon form av påtryckning är uteslutet och som förälder bör du definitivt läsa på ordentligt om hur olika föreningar ser på saker och ting. Prata också gärna med andra föräldrar som redan har satt sina barn i olika sporter och klubbar. Då har du lite att gå efter och ditt barn kan också börja i ett lag eller i en klubb där någon kamrat redan befinner sig.

Tänk på kostnaden

Olika sporter kostar olika mycket. Medan vissa idrotter endast kräver att du tar dig en tur till kids brand store för att införskaffa några klädesplagg, kräver andra idrotter en svindyr utrustning som destsutom kan tvingas att bytas ut efter något år. Med detta sagt, innebär det inte att du ska bli en småsnål förälder som inte unnar ditt barn en rolig aktivitet, men tänk på att utrustning och matcher på bortaplan innebär långa resor och dyra fakturor. Var därför säker på att ditt barn verkligen vill utöva en viss sport innan du lägger ned tiotusentals kronor bara för att du själv önskar att du hade fått chansen när du var liten.

salient-news