Recent News

NBA-ligan och idrotten basket

Det har blivit dags för oss att göra en djupdykning ner i sportens magiska värld igen och titta lite närmare på en särskild sport.

Svettiga suspensoarer, mc hjälmar av hög kvalitet , robusta skidhjälmar, rejäla pjäxor, armband att torka av pannan med och vattenflaskor som står uppradade på en avbytarbänk. Idrottens värld är full av olika typer av material och utrustning. En idrott som man inte behöver så mycket material för att utöva är kanske sumobrottning, där räcker det väl med att äta upp sig riktigt mycket, men den idrotten tänkte vi inte titta närmare på just nu utan det lämnar vi till en annan gång och ett senare tillfälle.

Nej, nu har det i stället blivit dags att skriva några rader om en av de roligaste sporterna som finns, nämligen idrotten basket.

Basket är en över 100 år gammal sport som en person på YMCA i USA hittade på för att man skulle kunna träna vidare inomhus under vintern. Målet med sporten är i grund och botten ungefär samma nu som på den tiden. Det gäller att kasta en boll i en korg. Men förutom de grundläggande likheterna så har det mesta förändrats under årens lopp.

I basket gäller det att studsa en orange boll som har gott om studs i sig jämfört med andra slags bollar. Den har gott om greppvänlig yta och görs i olika material som läder eller gummi. En basketboll är ganska stor, men en lång basketspelare brukar kunna greppa den med en hand trots det. Långa basketspelare med stora händer kan ju göra det just tack vare att de har så stora händer och långa fingrar. Det gäller dock främst manliga basketspelare. Kvinnliga basketspelare har i regel inte lika stora händer eftersom de är kortare, men kanske även för att de har lite annorlunda proportioner på sina kroppar.

den officiella hemsidan för NBA så kan man hitta gott om information om de 30 olika lagen i världens bästa och mest välkända basketliga. NBA brukar spelas ungefär mellan mitten av oktober och mitten av mars. Sedan blir det slutspel under våren och någon gång i juni så brukar det vara avgjort vilket lag som vunnit NBA-säsongen. Man vet inte på förhand vilket lag som vinner men oftast så vinner Golden State Warriors, åtminstone på senare år. Men var ligger egentligen Golden State-laget? Svaret på den frågan är att man skulle kunna säga att Golden State är ett lag som tillhör inte endast en stad utan hela bukten omkring San Francisco, medräknat Oakland och San Jose. Golden State är ett lag vars hemmaarena har flyttats runt litegrann i ”The bay area” under årens lopp. Golden State har vunnit NBA tre gånger de senaste fyra åren och får nog sägas vara favoriter även inför säsongen 2018-2019.

När NBA-slutspelet är avgjort så tar kvinnornas säsong WNBA vid och spelas under sommaren. Och sen står en ny NBA-säsong för dörren igen.

salient-news